Alacsony, közepes vagy magas? Milyen a haj porozitása? Ha továbbra sem ’tudja, nézze meg minél gyorsabban. Meg kell állapítania a haj porozitását ahhoz, hogy a megfelelő olajat ki tudja választani. Ez az egyedüli módja a fejbőr ápolásának. Tapasztalja meg!

ALACSONY POROZITÁSÚ HAJ

A legszebb hajtípus, amelyről mindannyian álmodunk. Az alacsony porozitású haj fényes, jól hidratált és rugalmas, miközben nem göndörödik be és nem statikus. Az alacsony porozitású haj nem’veszítik el a nedvességet és nem’szívják be a levegőből. Megszárítja a haját és úgy néz ki, mintha csak a fodrászatból lépett ki. Átfutja haját ujjaival és már’készen áll a találkozóra

Sőt, az alacsony porozitású haj nem’gubancolódik. A fésülés pillanatok alatt kész. Másrészt, ez a hajtípus nehezen stilizálható. Ügyeljen arra, hogy ne terhelje le hajmaszkkal, balzsammal és selymesítővel.

Továbbá, jegyezze meg, hogy ezt a hajtípust rendszeresen kell tisztítani. Nyílván a szilikonok és egyéb sűrű formulák eltávolítása sok időt igényel. Miért? Az alacsony porozitású hajnak zárt kutikulái vannak, amelyek nem ’engedik át oly könnyen az anyagokat és a vizet. Néha kétszer is meg kell mosni a haját, hogy az ilyen hajszálakat jól megtisztítsa.

MAGAS POROZITÁSÚ HAJ

Sajnos, ez a hajtípus a legrosszabb. Sérült, száraz és gyenge. A hajvégek könnyebben töredeznek, a hajszálak törékenyek, unalmasak és merevek. A fehérítés, vasalás és festés lényegesen gyengítik a magas porozitású haj állapotát. Másrészt, az ilyen típusú hajat mégis könnyű stilizálni. Sajnos a hő, – amit a stilizáló termékek termelnek – szintén károsítja a haj szerkezetét és felgyorsítja a víz és a keratin párolgását. Ezt a magasan megemelkedett kutikulák okozzák.

Amikor egy terméket használ a magas porozitású hajon, az gyorsan felszívódik. Ez a hajtípus könnyen magába szívja a levegő nedvességét. Ennek következtében, begöndörödik és statikus lesz. Ráadásul, a megemelkedett kutikulák miatt begubancolódik. Használjon hidratáló balzsamot minden alkalommal, amikor a magas porozitású hajszálait mossa. Különben szárazak és durvák maradnak.

Az emolliensek (olajok és szilikonok) a leghatékonyabbak a nagy porozitású hajápolásban. A rendszeres kondicionálás és a nedves haj olajozása is hasznos. Kerülje a magas hőmérsékletet, az UV sugárzást, a szelet a sós és klórozott vizet, a gyors és kemény fésülést. Kerülje a termékeket, amelyek gyógynövényeket, fehérjéket, alkoholt, nedvesítőszereket és paraffin viaszokat tartalmaznak. Ne’használjon vékony hajszálakat. Ha haja magas porozitású, ne használjon fémkapcsokat és törülközőt

KÖZEPES POROZITÁSÚ HAJ

Ez a hajtípus kombinálja az alacsony és magas porozitású haj tulajdonságait. Úgy ápolhatja a közepes porozitású hajat, hogy az újra fényes és sima legyen. Porózusságát rendszeres festéssel, szárítással, kiegyenesítéssel és helytelen termékek használatával növelheti. A közepes porozitású szálak általában hullámosak vagy egyenesek. A nedves levegőtől gyorsan begöndörödnek (mint a magas porozitás esetében) de hajlamosabbak a stilizálásra, mint az alacsony porozitású haj.

Amikor a közepes porozitású hajat ápolja, használjon omega-3, omega-6 vagy omega-9 savakat tartalmazó olajokat. Csak időnként alkalmazzon SLS samponokat; könnyű vizet a hajmosáshoz; balzsamot szilikonokkal, fehérjékkel és lágyítószerekkel. A maszkok és a vajak szintén hatékonyak.

Hagyja abba a göndörítést, szárítást és az egyenesítést. Ha nem’bírja szárító nélkül, használjon olyat, amelynek hideg légárama van és ionizációja. Az ilyen típusú hajat csak miután felvitte a balzsamot vagy a hajmosás után fésülje ki. Télen rejtse el hajszálait egy sapka alá és használjon puhítót a hajvégekre védelem céljából. Gondoskodjon arról, hogy haja száraz alvás előtt és tűzze kontyba vagy fonja be. Két havonta ajénlatos a haj trimmelése. Ezútonm sookal szebb és egészségesebb hajában élvezhet.

OLAJOK ÉS HAJ POROZITÁS

Minden hajtípust megfelelő olajjal kell ápolni. Az az alacsony porozitású haj számára legjobb a kókuszolaj, pálmaolaj, lenmagolaj, ricinusolaj, napraforgó és shea vaj. Az argán olaj, makadámiaolaj, jojobaolaj, szezámolaj, rizsleper olaj és az édes mandulaolaj közepes porozitású hajra alkalmasak. Addig a szójaolaj, kukoricaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, őszibarackolaj, avokádóolaj és a lenmagolaj a magas porozitású hajon működik a legjobban.

HOGYAN ÁLLAPÍTSUK MEG A HAJ POROZITÁSÁT?

Ez’nagyon egyszerű! Csupán náhány kérdésre kell válaszolni. Tegye meg most és derítse ki, melyik olaj alkamas a hajtípusához. ’Kezdjük el a tesztelést!

1. Mennyi ideig tart megszárítani a hajat?

Megoldás: A magas porozitású haj nagyon lassan szárad, a közepes porozitású haj – 3 vagy több órát vesz igénybe, míg az alacsony porozitású haj – 2 órán át szárad.

2. Könnyű benedvesíteni a haját?

Megoldás : Magas porozitás – nagyon könnyű, alacsony porozitás – ennek ellenkezője. A közepes porozitású haj könnyen felszívja a vizet.

3. Könnyű stilizálni a haját?

Megoldás : A magas és közepes porozitású haj hajlamos a stílizálásra. Az alacsony porozitású hajat nehéz formázni.

4. Haja érintésre puha és sima?

Megoldás : Ha igen, alacsony porozitású haja van. A magas porozitású hajszálak durvák és érdesek, míg a közepes porozitás esetén egyes szálak simák, a többi durva.

5. Haja könnyedén göndörödik és statikussá válik?

Megoldás : Az alacsony porozitású haj soha nem göndörödik vagy statikus. A közepes porozitású haj bizonyos helyzetekben így néz ki(pl. ha a levegő nagyon nedves). A magas porozitású hajszálak folyamatosan göndörek és statikusak.

6. Hogy néznek ki a hajvégek?

Megoldás : A magas porozitású hajnak töredezett végeik vannak, míg az alacsony porozitású hajnak – egészséges hajvégei. Ha a közepes porozitású haj nem a megfelelő ellátásban részesül, akkor a hajvégek törékenyek lesznek.

7. Festi-e, szárítja vagy hőkezelést végez a haján?

Megoldás : ha igen, akkor haja magas porozitású. Az alacsony porozitású haj ritkán festett és nem szárítják hajszárítóval.